keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Kouluista asiaa

Lahden Sivistystoimiala julkaisi 14.2.2012 Palvelurakenne-esityksen, joka sisältää suunnitelmat varhaiskasvatuksen ja koulujen tulevaisuudesta vuoteen 2025 saakka. Esityksen painotetuin seikka on perusopetuksen tilaväljyys, jota tuotiin varsin näkyvästi esille eri kouluilla aiheeseen liittyneissä tiedotus- ja keskustelutilaisuuksissa. Tilaa Lahden kouluissa olisi laskelmien mukaan vielä reilulle 2500 oppilaalle. Ylimääräistä tilaa on siellä, missä on vähemmän oppilaita, ja tilasta pulaa taas uusilla kasvavilla asuinalueilla. Päiväkotien kohdalla on puute vain tiloista - joko tilat puuttuu kokonaan, tai tilat ovat niin huonossa kunnossa, ettei niitä pitäisi enää käyttää. Mitä siis tehdään?

Kouluverkon uudistukset ovat nousseet säännöllisin väliajoin puheenaiheeksi Lahdessa. Itsekin aloittelin blogi-kirjoitteluani aiheeseen liittyen. Reilu kaksi vuotta tuosta, ja Metsäkankaan kohtalo tuntuu olevan valmiiksi taputeltu. Metsäkankaan oppilaat siirtyvät 1.8.2013 Kärpäsen kouluun, jossa on 6-7 tyhjää perusopetuksen luokkatilaa tällä hetkellä. Näin siis, jos kaupunginvaltuusto saa asian päättää pelkästään Sivistystoimialan esityksen pohjalta. Kärpäsen tilaväljyys täytetään Metsäkankaan koululaisilla. Metsäkankaan ala-asteesta muutetaan iso päiväkoti, johon yhdistyy Pirttiharjun ja Metsäkankaan päiväkodit, joiden kiinteistöt ovat huonossa kunnossa. Riihelään rakennetaan uusi päiväkoti. Melkoinen trafiikki siis tiedossa tuohon lähinurkille, kun vanhemmat kuskaavat lapsia päivähoitoon, ja samaan aikaan alueen koululaiset kävelevät Kärpäsen kouluun useampia kadunylityksiä varoen.

Periaatteessa ymmärrän perustelun näiden kahden em. koulun yhdistämisestä. Jos säästöt kiinteistökuluissa todella siirtyisivät opetukseen ja opetusta tukeviin resursseihin, ja tätä kautta saataisiin pienemmät luokkakoot ja lisää avustajia koululaisille, olisihan se hienoa, mutta... Jos esimerkiksi tuo Kärpäsen 6-7 tyhjää luokkaa on tällä hetkellä fakta, niin sitä tyhjää tilaa ei jää Metsäkankaan oppilaiden siirryttyä Kärpäseen. Ja pienemmät luokkakoot toteutuu ymmärtääkseni vain pienemmillä ryhmillä, ts. luokkatiloja pitäisi olla enemmän. Joku ei minun ajatuksissa tässä nyt täsmää, tosin minulla nyt ei ole laajasta matematiikasta kuin approbatur.

Homekoulut ovat olleet tässä kaupungissa myös pitkään puheenaiheena. Nyt ollaan päädytty rakentamaan kaksi koulua, Liipola-Kaikuharju ja Jalkaranta, kokonaan uusiksi, mikä on varmasti paras ja taloudellisin vaihtoehto surkuhupaisat remontit ja jälkiremontit kaupungissamme muistaen. Liipola-Kaikuharjun tilanne paljastui alkuvuodesta lopulta niin huonoksi, että nopeisiin liikkeisiin ryhdyttiin, ja lasten terveyttä ajatellen siirryttiin nopeasti väistötiloihin. Mutta hieman kritiikkiä ensin nopeista liikkeistä. Erityisluokista Kivimaalle siirtyneet luokat siirtyivät heti hallinnollisestikin Kivimaan luokiksi. Näiden koululaisten vanhemmille on luvattu vanhempainilta ja tutustuminen kouluun nyt pian alkavan huhtikuun alussa, lähes 3kk tapahtuneen muutoksen jälkeen. Ja kun kyseessä on oppilaat, jotka tarvitsisivat eniten aikaa ja tukea muutostilanteisiin sopeutumisessa... Ei hyvä. Näin vaan tässä kaupungissa on erityisoppilaita valitettavasti liian usein kohdeltu.

Erityistä tukea tarvitsevista koululaisista jatkaen, dysfasia-luokat toimivat tällä hetkellä kolmessa paikassa: Liipolassa 0-2lk, Lotilassa 3-6lk ja yläkoulu Salinkalliossa. Nämä Kaikuharjun oppilaat ovat aina olleet kuin kyläkoulu isossa koulussa, toimiva yhteisö, jossa nuoremmat ovat saaneet mallia vanhemmiltaan. Yläkoulun oppilaat tosin ovat ehkä hieman kaivanneet ikäistensä seuraa. Vaan tällä hetkellä dysfasia-luokkien tulevaisuus on arvailujen varassa.

Liipola-Kaikuharjun uudessa koulussa on suunniteltu olevan tilaa perusopetuksen 1-4 luokille, sekä alueen päiväkodeille. Tämä 14.2. julkaistu palvelurakenne-esitys ei ota mitään kantaa kaupungin erityisopetukseen, ja niin on ollut helppo "unohtaa" dysfasia-luokat esityksestä. Ollaanko Lahdessa puheista huolimatta menossa Kuopion-malliin, missä hyvin toimineet dysfasia-luokat päätettiin lopulta lakkauttaa? Sitä en haluaisi nähdä.

Liipolassa on toiminut vuosikymmeniä turvallinen koulupolku Lahden ja ympäristökuntien lapsille, joilla on kielellinen erityisvaikeus (dysfasia). Koulupolku on alkanut Liipolan päiväkodista, joka on erikoistunut toimimaan lasten kanssa joilla on kielellinen erityisvaikeus. Tämä päiväkoti on siirtymässä uuden rakennettavan koulun tiloihin, mutta tämän hetkisen tiedon (arvailujen) mukaan jatkumo katkeaa tulevaisuudessa tässä. Lotilaa huhutaan dysfasia-luokkien sijoituspaikaksi, mutta vaikka Lotilassa uudet upeat puitteet onkin, sieltä puuttuu mm. sellaiset terapiatilat, mitkä Liipolassa on aiemmin olleet käytettävissä. Uuden koulun valmistuminen 2016 ei oman dysfaattisen lapseni koulunkäyntiin enää vaikuta. Toivon vain, että Kaikuharjun ammattitaitoinen opetus säilyy kaupungissa tulevaisuudessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti